Naaktstrand in het Amsterdamse bos

Als kind woonde ik bij mijn ouders vlak bij het Amsterdamse bos. Ik heb als kind dan ook vaak genoeg gefietst/gewandeld en gespeeld in ‘het bos’. Om naar het speelveldje te gaan fietsten we achter het KLM kantoor langs. Onderweg kwamen we dan voorbij een ander grasveld dat prima geschikt was om te frisbeeën maar dat gek genoeg altijd werd overgeslagen. Later vertelden mijn ouders dat dat een naaktstrand c.q. homo-ontmoetingsplek was. Iets dat gezien de ligging – naast de A9 en nabij een parkeerplaats – niet heel raar was.

‘Dat is voor exhibitionisten’

Het vreemde was dat – hoewel ik er dus vaak genoeg langs kwam – ik er eigenlijk nooit mensen naakt heb gezien. Ik kon het me als kind ook eigenlijk niet voorstellen: dat je naakt in het bos ging liggen op een plek die vanaf het fietspad (weliswaar van een flinke afstand) zichtbaar was. En dat nog los van het feit dat het bos een rijke habitat aan beestjes kent: mieren, torretjes, vliegjes. Zeker in zo’n grasveld. Daarbij: het is Amstelveen – nette gemeente – daar liggen mensen niet naakt in het gras: dat is voor exhibitionisten die graag hun lijf willen tonen. Die combinatie maakte het idee dat daar een naaktstrand was tot een proportie van ‘ja er zal wel een naaktstrand zijn, maar daar maakt toch niemand gebruik van’.

Totdat ik er gisteren langs fietste. Ik had foto’s gemaakt van jonge geitjes op de Geitenboerderij in het Amsterdamse bos en was op weg naar mijn ouders. In een nieuwsgierige blik naar links zag ik in de verte wat bewegen. Huh? Ik draaide om met mijn fiets. En dán is het handig dat je een DSLR camera om je nek hebt hangen met toevallig ook nog eens een 300mm telelens erop…

Ja, in 1 keer werd het beeld dat je had, ‘Ach… dat gebeurd niet hier op een veldje in het Amsterdamse bos’ teniet gedaan en wordt je keihard geconfronteerd met behoefte om naakt rond te dartelen in de open natuur. In een soort gêne heb ik snel afgedrukt, weet ook waarom. En heb me snel omgedraaid en ben weggefietst omdat ik iemand uit het naaktstrand zag komen.

Een eindje verderop stopte ik, daar zag ik de man die uit het naaktstrand kwam. Ik dacht eigenlijk dat is zo’n gast met ingeölied strak lijf die het vast niet waardeerde dat ik daar met een camera stond, maar het tegendeel bleek waar. Het was eigenlijk een doodnormale man begin 60 een soort schoolmeester, zo’n type dat met appel en broodtrommeltje ’s ochtends op z’n werk komt. En hup, daar werd ook mijn laatste beeld over naaktstranden hevig ontkracht. De volgende keer fiets ik maar weer gewoon langs zonder te kijken.

Maar omdat ik de beroerdste niet ben en dit gevoel graag wil delen. Hier de foto (beetje NSFW, ligt aan de grootte van je beeldscherm).

Lees ook...

14 reacties bij “Naaktstrand in het Amsterdamse bos

  1. Reactie van Shirley op

    Nu ik de coördinaten van de foto in Google Maps bekijk zie ik dat de satellietweergave ook had kunnen bevestigen dat het naaktstrand in gebruikt was. Klik op het wereldbolletje hierboven in het boxje en aanschouw ‘de Zonneweide’ (zoals het blijkbaar heet) van bovenaf.

  2. Reactie van Sandra-Kim op

    Heerlijk is dat lekker in je blootje te gaan recreeren wordt je lekker op alle plaatsen bruin!! Alleen ik ga vanuit Amsterdam toch liever naar Zandvoort of Bloemendaal ( lekkere chillen daar bij de clubs) Zien we je daar ook een keer Shirley, en je hoeft je dr niet voor te schamen hoor!!!!!

  3. Reactie van Shirley op

    Nee hoor Sandra-Kim, mocht ik de behoefte hebben om geheel bruin te worden, dan verkies ik een zonnehemel.

  4. Reactie van ed op

    hoi shirley,
    Volgens mij werd je gewoon een beetje hot en nat van het maken van die foto’s en dat je zelf dit niet durft te doen.
    Eigenlijk is het verboden om zomaar een vrouw met haar blote borsten op je website te plaatsen zonder toestemming.
    Zelf heb ik ook eens daar voor de spanning in mijn blootje in het zonnetje gezeten en werd wel vrolijk van de blote vrouwen, maar ja ik hoe ook van sex in het bos, deze mensen zitten daar alleen voor de nudist ervaring.
    misschien moet je gewoon eens zelf daar gaan zitten, dan weet je wat het is, best spannend.

  5. Reactie van Shirley de Jong op

    Ed, je hebt helemaal gelijk. Hoewel ik volgens Grondwetsartikel 7 het volste recht had daar een foto te maken (openbare weg) en ik in de veronderstelling was dat de mevrouw in kwestie onherkenbaar was, ligt dat anders voor vaste bezoekers van deze plek. Vandaar dat ik maatregelen getroffen heb en de foto bewerkt heb zodat de mevrouw onherkenbaar is en geen aanspraak meer kan maken op haar portretrecht.

    Geloof me, ik hoef echt niet naakt in het bos (of waar dan ook) te liggen en wordt er ook niet opgewonden van. Ik kom vaak genoeg in het zwembad ik vind sommige mensen in badkleding al aanstootgevend. Nee, doet me echt helemaal niets naakte mensen. Daarom ook mijn verbazing dat ik daadwerkelijk mensen zag.

  6. Reactie van ed op

    hoi Shirley,

    Top en dat ziet er grappig uit, zo’n smile.

    Ed

  7. Reactie van Elles op

    hoi Shirley

    Ik kom op de Zonneweide en ken de vrouw op de foto en ook de mannen op de achtergrond. Ik vind dit niet kunnen en zal deze mensen ook waarschuwen dat ze met foto op internet staan. Ik wil je verzoeken om de foto te verwijderen. Mocht je dat niet doen dan stuur ik deze link door naar de boswachters.

    Elles

  8. Reactie van Shirley de Jong op

    Hoi Elles,

    Zoals ik al tegen Ed zei is de plek waar ik stond een openbare weg en volgens artikel 7 van de Grondwet mag ik zonder ‘voorafgaand verlof gedachten of gevoelens openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’ en dat heb ik gedaan door de mevrouw in kwestie onherkenbaar te maken. Mocht u twijfelen aan het feit dat uw Zonneweide openbare weg is, lees dan de APV van de Gemeente Amstelveen er eens op na. Het staat in artikel 1.1.A.2. Ook in Artikel 2.5 en het daarbij behorende aanwijzingsbesluit staat dat ik daar gewoon foto’s mag maken.

    Het antwoord is dus nee.

  9. Reactie van A op

    goed van je! grondrechten zijn belangrijk.

  10. Reactie van nudie op

    weet je meer van die plaatsen ??? beetje dichter in de buurt van brabant

  11. Reactie van Shirley de Jong op

    @Nudie: Nee natuurlijk niet… Da’s zo’n beetje de strekking van m’n post.

  12. Reactie van Elles op

    hoi Shirley,

    In het blad UIT Nazomernummer 2015 van het NFN staat een heel artikel over fotograferen op naakt terreinen. Er geld on ongeschreven regel, dat men als men blote mensen wil fotograferen, je eerst toestemming vraagt. Dit heb jij niet gedaan en daarom niet zorgvuldig.

  13. Reactie van Shirley de Jong op

    Ik heb ook niet gezegd dat ik zorgvuldig was (de foto is bewogen). Ik stond alleen zelf niet op het naaktterein, maar op een openbare plek. Als mensen per sé op die plek op die weide gaan liggen waarbij ze vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, dan moeten ze niet zeuren. Want op een openbare plek mag je gewoon foto’s maken zonder enige toestemming van iemand.

    PS. Ongeschreven regels zijn geen wetten, en al helemaal geen grondwetten.

  14. Reactie van Henk op

    ” dan moeten ze niet zeuren. Want op een openbare plek mag je gewoon foto’s maken …Ongeschreven regels zijn geen wetten, en al helemaal geen grondwetten.”

    Helemaal waar, volledig in je recht. Maar toch… er zijn ook normen en waarden. Leven en laten leven. Je kunt je afvragen of je zelf zo gefotografeerd wilt worden. Die mensen liggen er in ieder geval niet voor. Je zult toch zelf ook wel dingen gedaan hebben die je liever niet gefotografeerd wilt hebben? Skinny dippen of zo?

Geef een reactie

Geef hier je reactie. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.