Stagebezoek aan IKEA

Afgelopen donderdag was ik te gast bij IKEA Amsterdam voor het stagebezoek aan Rebecca. Hoewel Rebecca toch duidelijk door de telefoon door had gegeven waar het Service Office (het hoofdkantoor) was moest ik toch nog even zoeken. Dat is vast bedoeld om alle gefrustreerde Billy bouwers op afstand te houden…

Bed

Nadat ik de trap op geklommen was werd ik vriendelijk begroet door Mieke en kreeg ik de zelfgeprinte batch no. 12 overhandigd.

Wat bij binnenkomst al direct opviel was het opvallende interieur en de indeling van het kantoor. Zo hadden alle meetingrooms i.p.v. een nummer een Zweedse plaatsnaam en stond er een groot bed bij de ingang omdat ’t het jaar van de slaapkamer is. (De liefhebbers van koken komen vanaf september aan hun trekken, dan is ’t het jaar van de keuken.)

De werkplekken waren gezellig rommelig (lees: er stonden overal Zweedse vlaggetjes). Ze waren gescheiden door kleine schotjes, waardoor je je collega’s eigenlijk weinig zag. De afdelingen zelf waren naar mijn mening erg klein, maar dat is te verklaren doordat het meeste werk in Zweden zelf gemaakt wordt.

Rebecca zat achterin bij het raam op de afdeling Interne Communicatie IKEA Nederland waar Jose Derks het hoofd van was.

IKEA kantoor

De winkel

Na het hoofdkantoor gehad te hebben kreeg ik een rondleiding door de winkel en daarmee ook een kijkje achter de schermen. Rebecca ging hélémaal los en vertelde over de filosofie van de opstelling, inrichting e.d. Zo bleek dat IKEA een paar geniale antidiefstal maatregelen had getroffen, door alleen maar Zweedse boeken in de kasten te zetten en alle T-shirts te voorzien van een groot gat.

Wat ik erg grappig vond was de namaak appartementen die ze daar hadden staan van o.a. een gezin, een homostel met een kindje en een studente die qua inrichting dezelfde smaak had als Maike. Deze worden om de zoveel tijd omgetoverd met nieuwe meubelen en accessoires.

Rebecca was zo stom om tijdens de tocht door de winkel enkele voorwerpen aan te wijzen die ze zelf thuis ook had. Zo heeft Rebecca een Sundnes bed à € 155,- met daarop de rode uitvoering van het Tanja sloop (dat je moet wassen op 60 graden en goed heet moet strijken). Naast haar bed heeft ze een luxe Hopen kast staan van zo’n 900 euro en een Vreten lamp van 5 tientjes.

Koffie

Nadat we de winkel uit waren gingen we naar het kantoor van het filiaal zelf. Dit was groter dan het hoofdkantoor en had een eigen kantine voor alle personeelsleden van de vestiging. Toen we langs die kantine liepen opperde ik om eindelijk eens een bakkie te gaan doen. Dit gezien ik al drie kwartier zonder cafeïne een rondleiding aan het volgen was.

Waarschijnlijk omdat de koffie in de kantine geld kostte (en Rebecca vast nog steeds krom ligt van haar Hopen kast) gingen we er opeens als een speer vandoor.

Terug in het hoofdkantoor – waar ik eindelijk een bakkie dubbele espresso kreeg aangeboden – vertelde Rebecca uitgebreid over haar stageopdracht die ze voor het grootste deel in het filiaal Breda had uitgevoerd. Rebecca had d’r mond nog niet open of Sophie kwam er bij zitten.

De stageopdracht

De opdracht van Rebecca was het houden en presenteren van een onderzoek naar de interne communicatie in het nieuwe filiaal Breda. Aan de hand van de bevindingen heeft ze een aantal tips bedacht voor de verbetering van de interne communicatie in Breda. Als de tips succesvol blijken te zijn worden ze ook in de andere filialen toegepast.

Rebecca vertelde ook dat het niet altijd even soepel liep als ze van te voren gedacht had. Zo was haar stagebegeleider (Peter van Rooij, HR manager Breda) erg kritisch over de bevindingen van haar onderzoek en liet dit duidelijk blijken tijdens de presentatie.

Interiör

Vlak voordat Rebecca en ik weggingen omdat de dag er op zat, kreeg ik nog even de interiör in m’n maag gesplitst van Sophie. Sophie heeft namelijk een aantal teksten voor dit interne blaadje geschreven en wilde dat graag met mij delen, waarschijnlijk omdat Elga hier een beetje te weinig aandacht aan heeft gegeven in het verslag van haar bezoek.

Voor de mensen die het nu echt niet meer kunnen volgen: Rebecca, Sophie en Elga zijn alledrie klasgenootjes van mij. Rebecca en Sophie lopen beide stage bij IKEA en Elga is bij Sophie op visite geweest en ik bij Rebecca.

Al zittend in de comfortabele Zuid-Tangent begin ik aan de Interiör. Om nu niet alle bedrijfsgeheimen prijs te geven heb ik een kort overzichtje gemaakt:

 • De IKEA in Haarlem is geopend met op de eerste dag 15.000 bezoekers en 1033 verkochte hotdogs. De hotdog ratio was dus die dag 0,7.
 • Men heeft zelfs mensen in dienst voor het rechtleggen van de potloodjes.
 • En de Sanilj Visp van Milda was bij de Swedish Food Market in de aanbieding voor het personeel.

Al met al was het een leuke ervaring om eens een kijkje te mogen nemen achter de schermen van een groot internationaal woonwarenhuis. Eigenlijk kwamen er veel meer dingen overeen dan dat ik eingelijk van te voren gedacht had, zoals de beveiliging het gevoel hebben dat alles sneller en efficiënter kan. Ook in de kantoorruimte vond ik een overeenkomst, namelijk het uitdragen van de identiteit. Was daar alles blauw en geel, bij mij is dat allemaal rood met W’tjes.

Voor ieder die geen idee heeft wat IKEA is

IKEA Amsterdam bestaat al sinds 1982 en heeft een oppervlakte van 32700 m2. De IKEA Groep heeft 84.000 medewerkers en is actief in 44 landen.

IKEA is opgericht door Ingvar Kamprad, geboren in Zuid Zweden. Hij richt zijn eigen bedrijf in 1943 op, hij is dan 17 jaar. De naam van het bedrijf zijn z’n initialen plus de eerste letter van de boerderij (Elmtaryd) en plaats (Agunnaryd) waar hij woonde. In de afgelopen 61 jaar is dit bedrijf uitgegroeid tot een internationale organisatie met 150 vestigingen in 29 landen op 4 continenten.

Het concept van IKEA is helder: Het aanbieden van een zo breed mogelijk assortiment functionele woonartikelen van een goede vormgeving, tegen zulke lage prijzen dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn deze artikelen te kopen.

Naast dit heldere concept blinkt IKEA ook uit in haar assortiment. Het heeft een breed aanbod. Dit aanbod komt niet alleen in bijvoorbeeld zwart/wit, maar is er ook voor de romantische of zestiger jaren klant. Tenslotte zijn alle producten zodanig op elkaar afgestemd dat men een heel huis in dezelfde stijl kan inrichten.

Het mee naar huis nemen van de producten vergt weinig tot geen moeite omdat IKEA een zogenaamde platte verpakkingsmethode hanteert. Dit wil zeggen dat alle kasten, stoelen, tafels, etc thuis in elkaar gezet moeten worden. Het grote voordeel hiervan is dat men de producten op een ‘ platte’ manier kan vervoeren.

Bron: IKEA Nederland

Lees ook...

2 reacties bij “Stagebezoek aan IKEA

 1. Reactie van Bulens Willem op

  Dag Shirley!

  Ik ben Willem, student handelswetenschappen aan de Hogeschool Gent in België. Momenteel ben ik in mijn masterjaar een literatuurstudie aan het maken ter voorbereiding op mijn stage te IKEA Gent. Ik ben zo op jouw blog terecht gekomen, en vond het fijn eens een luchtige tekst te lezen over IKEA 🙂
  Mijn stageopdracht in IKEA houdt onder andere in om de interne communicatie in kaart te brengen. Ik las op je blog dat de stageopdracht van je klasgenote van toen, Rebecca, ook onderzoek heeft gevoerd naar interne communicatie in het IKEA-filiaal in Breda…
  Zou het mogelijk zijn om mij op een of andere manier in contact te brengen met haar? Ik zit met een aantal vragen waar zij mij mogelijks kan helpen.

  Alvast erg bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Willem

 2. Reactie van Shirley op

  Hoi Willem, ik heb je ge-replied via de mail. Succes met je onderzoek!

Geef een reactie

Geef hier je reactie. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.